Bolivias framtid kopplad till energilagring

Dela inlägget

Vad händer

Bolivia satsar på solenergi och vindkraft och behovet av förutsägbar och stabil energilagring blir allt viktigare.

Kontext

Bolivia investerar stort i fri energi och förutsättningarna är goda. Den dagliga instrålningen från solen är cirka 5,4 kilowattimmar per kvadratmeter, bland det högsta i hela Sydamerika. Dessutom har landet höga bergskedjor med kraftig vind vilket är optimalt för vindkraften.

Bolivia har förbundit sig att minska sina utsläpp med 20 procent till 2030. Målet är att generera 74 procent av landets elektricitet med fri energi 2025, en stor ökning från 39 procent 2019.

Bolivia i Google Maps

Energilagring i Bolivia handlar framförallt om tre tekniker

  1. Batterilagring
  2. Pumpkraft
  3. Värmebaserad energilagring

Batterilagring har hög energitäthet, snabb laddning och urladdning och lång hållbarhet vilket lämpar sig för storskalig lagring och elnätskapacitet. Landet har stora litiumreserver med goda förutsättningar att bygga en egen batteriindustri.

Pumpkraft går ut på att pumpa vatten med solenergi och vindkraft och sedan släppa ut vattnet och driva turbiner som genererar elektricitet vid behov. Bergskedjan Anderna sträcker sig rakt igenom Bolivia med goda möjligheter att bygga vattenreservoarer för pumpkraft.

RheEnergise- How it Works

Värmebaserad energilagring handlar om att lagra värme, till exempel i isolerade varmvattentankar, och konvertera värmen till elektricitet. Denna lagringsteknologi är speciellt lämpad för solenergi som fångar värme från solljuset.

Vad har det för betydelse

Bolivia har bättre förutsättningar än många länder att växla upp från kol, olja och gas och frigöra sig från utländska ägarintressen. Kombinationen av solenergi, vindkraft och energilagring ger landet goda möjligheter att försörja befolkningen och industrin med energi.

Fri energi utgår ifrån lokala förhållanden och anpassar sig till naturen istället för att skövla den.

Källor

Lämna ett svar