Kalifornien elektrifierat med solenergi och vindkraft dagligen i 30 dagar

Dela inlägget

Vad händer

Vindkraft, solenergi och vattenkraft producerade mer än 100 procent av Kaliforniens behov av elektricitet 30 av de gångna 38 dagarna.

Kontext

En exempellös händelse. Den amerikanska delstaten Kalifornien, världens åttonde största ekonomi, har försörjts med elektricitet från fri energi och vattenkraft mellan 15 minuter och 6 timmar dagligen i trettio dagar.

Grow skrev om detta när sju dagar hade passerat. Kritiken från fossilindustrin var att ett överskott av elektricitet från solenergi och vindkraft skulle orsaka stopp i elnätet. Men det hände inte utan batterier och energilagring tog emot överskottet.

“What happens to the grid with just #WindWaterSolar, when there is an #eclipse?

Won’t the grid fail?”

No. Batteries kick in

This is the 25th day out of the past 32 that California #WWS supply exceeded demand for 0.25-6 h per day.

Nothing else is needed except to add more WWS

@mzjacobson

Solenergi är den starkast drivande kraften bakom denna utveckling. 2023 genererade Kalifornien 69 terawattimmar elektricitet från solenergi, en ökning med nio procent från året innan.

Planen är att elektrifiera alla hushåll, byggnader och fordon som idag är beroende av fossila bränslen, parallellt med en uppväxling av solenergi och vindkraft. För att uppnå detta behövs ytterligare 148 gigawatt produktionskapacitet.

Vad har det för betydelse

Milstolpen för Kaliforniens elproduktion innebär att vi ser exempel på hur hela länder kan försörjas med elektricitet från solenergi, vind- och vattenkraft. Elnätet kan balanseras med lagringsteknologier.

Vi har lösningarna. Bygg ut solenergi, vindkraft och batterilagring i så hög takt som möjligt!

Källor

Lämna ett svar