Energy Observer har drivits runt jorden med solenergi, vindkraft och vätgas

Dela inlägget

Vad händer

I sju år har Energy Observer rest runt jorden som en flytande testbädd för utsläppsfria teknologier som kan driva båtar och skepp.

Kontext

200 kvadratmeter av Energy Observers yttre är täckt med solceller som producerar elektricitet till en serie litiumjonbatterier som totalt kan lagra 106 kilowattimmar. Batterierna driver båtens elmotorer.

Två ​vingblad fungerar som självreglerande segel som driver båten framåt med hjälp av vind.

Åtta cylinderformade tankar utgör ett lager för vätgas som används för att generera elektricitet och värme med en 70 kilowatt bränslecell. Vätgasen produceras på katamaranen genom att avsalta havsvatten och bearbeta via elektrolys.

Vad har det för betydelse

Skolklass besöker Energy Observer

Utvecklingen mot utsläppsfri båt- och färjetrafik har gått trögt men det senaste året har visat tecken på förändring. Rederijätten Maersk presenterade nyligen världens största lastfartyg som drivs med metanol. USAs första eldrivna bogserbåt eWolf har börjat trafikera hamnen i San Diego. I San Francisco har den första vätgasdrivna färjan sjösatts.

Segeldrivna lastfartyg är en växande industri på väg mot en utsläppsfri fartygsflotta. Idag står fartygsindustrin för nära tre procent av de globala utsläppen.

Grow Sverige: Fartygsindustrin minskar utsläppen med segeldrift

Källor

Lämna ett svar