Värme från solenergi kan lagras i byggnader

Dela inlägget

Vad händer

Svenska Norconsult har utvecklat ett system för energilagring som lagrar värme från solenergi under en längre tid.

Kontext

ASES heter systemet för värmelagring som Norconsult tagit fram. Det lagrar solvärme via solfångare på sommaren som lagras i marklager. Sedan återförs värmen via en värmepump på vintern. ASES värmer både byggnader och vatten.

Systemet bygger på att solfångare kopplas till vattenslingor som leds ner i ett isolerat lager av stenmjöl som placeras i marken under eller bredvid byggnaden. När solen lyser värms vattnet i slingorna upp och stenmjölslagret blir successivt varmare.

Norconsult: Patentlösning sänker uppvärmningskostnad med två tredjedelar

Verktyget kan sänka en genomsnittlig energianvändning på 122 kilowattimmar per kvadratmeter och år till under 25 kilowattimmar per kvadratmeter och år.

Över året ger ASES i genomsnitt sju delar värme på en del el.

– Det innebär alltså att jag på en kilowattimme el får ut sju kilowattimmar värme. En bergvärmeanläggning ger i jämförelse fyra fyra kilowattimmar värme, säger Marcus Rydbo.

Norconsult: Patentlösning sänker uppvärmningskostnad med två tredjedelar

Vad har det för betydelse

“Med ASES kan man lagra energi under sommarhalvåret för att sedan använda den när den behövs, under vintern. Möjligheten att lagra solenergi så pass länge är helt unikt. Energianvändningen blir lägre än för ett passivhus och man behöver inte heller anpassa den arkitektoniska utformningen”

Marcus Rydbo, affärsområdeschef Arkitektur & Samhällsplanering på Norconsult

Källor

Lämna ett svar