6 av 10 villaägare vill sätta solpaneler på taket

Dela inlägget

Vad händer

62 procent av Sveriges villaägare vill sätta solpaneler på taket och 47 procent vill dessutom investera i ett batterilager.

Kontext

För sjunde året i rad publicerar Vattenfall sitt Solindex som visar utvecklingen för solenergi i Sverige. Årets index visar att sex av tio villaägare vill investera i solpaneler på sitt tak det närmsta året. Hälften funderar dessutom på att investera i ett batterilager till solenergianläggningen.

I Sverige finns en kvarts miljon solcellsanläggningar. 2023 installerades hundratusen nya, mer än dubbelt så många som 2022.

  • Över hälften (52 procent) tror att solceller skulle sänka deras elräkning och bidra positivt till hushållskassan.  
  • Fyra av tio (39 procent) uppger att en solcellsinstallation skulle få dem att känna sig stolta att bidra till en bättre miljö och framtid.  
  • Sex av tio (62 procent) vill investera i solceller under det närmsta året, men bara en tiondel (12 procent) känner till att man får skatteavdrag för den el man säljer. 

– Det är glädjande att så många är intresserade av olika energilösningar. Med ett solcellsbatteri kan man använda mer av den el man producerar själv. Den egenproducerade elen blir billigare än köpt el då man slipper betala skatt, moms och rörlig nätavgift för den. Solcellsbatteriet lagrar överskottsel från solcellerna för användning på natten eller när det är molnigt. Den el du inte använder säljs till ditt elbolag och du får även ersättning för nätnytta från nätbolaget samt skatteavdrag för elen du säljer.

Jens Berggren, klimatcoach på Vattenfall

Undersökningen visar att om alla småhus i Sverige hade solpaneler på taken skulle de producera över 11 terawattimmar utsläppsfri elektricitet.

Källor

Lämna ett svar