60 miljarder pund till Englands uppväxling

Dela inlägget

Vad händer

En betydande investering på över 700 miljarder svenska kronor från Great British Energy och Crown Estate accelererar Storbritanniens uppväxling till fri energi och stärker landets energisäkerhet.

Kontext

Stora investeringar

Great British Energy, som grundades 2023, har fått i uppdrag att utveckla projekt inom bland annat havsvind, kärnkraft och lokala energisystem. Det övergripande målet är att skapa en friare och mer självförsörjande elsektor.

Den nya satsningen innebär att den offentliga sektorn tar en aktiv roll i den tidiga utvecklingen av havsbaserad vindkraft, vilket minskar riskerna för privata investerare och påskyndar projektens genomförande. Målet är att skapa en robust infrastruktur för fri energi, där även andra teknologier som koldioxidinfångning, vätgas, våg- och tidvattenenergi inkluderas. Med stöd från The Crown Estate, som förvaltar några av världens största kommersiella flottörvindprojekt i Celtic Sea, väntas detta initiativ ge ett betydande ekonomiskt uppsving för regionen.

Samarbete med Crown Estate

För att nå målen har bolaget ingått ett samarbete med Crown Estate, som förvaltar stora delar av den brittiska kusten. Tillsammans ska de utnyttja potentialen i havsvind och andra marina energikällor.

Fokus på lokala energisystem

Utöver stora infrastrukturprojekt vill Great British Energy även stödja lokala initiativ för att öka produktionen och användningen av fri energi. Detta kan innebära allt från solceller på tak till småskaliga vindkraftverk.

Vad har det för betydelse

Enligt Ed Miliband kommer investeringen att främja energisäkerhet, skapa nya arbetstillfällen och bidra till lägre energikostnader för hushåll och företag. Den nya lagen, The Great British Energy Bill, ska säkerställa långsiktig finansiering och stabilitet för initiativet, med en initial investering på 8,3 miljarder pund över parlamentets mandatperiod.

Källor

Lämna ett svar