Södra Australien fick all elektricitet från fri energi under 6 vinterdagar

Dela inlägget

Vad händer

I sex dagar över månadsskiftet augusti-september producerade solenergi, vindkraft och batterilager 100 procent av elektriciteten som förbrukades i södra Australien.

Kontext

Det är inte första gången södra Australien får all sin elektricitet från fria energislag men det är första gången vintertid.

Solenergi på hustak producerade 56 gigawattimmar (miljarder wattimmar) elektricitet, motsvarande 21 procent av all elproduktion. Solparkerna producerade 10,5 gigawattimmar, 3,9 procent av totalen.

Vindkraften stod för 77 procent av elproduktionen, 204 gigawattimmar.

OpenNEM: South Australia

Södra Australiens mål att producera 100 procent av elektriciteten med solenergi och vindkraft är världsunikt eftersom det bara ska ske med fri energi, inte den mer förutsägbara vattenkraften eller geotermisk energi.

Förra veckan stod vindkraften för 57,8 procent av efterfrågan, 15,7 procent av solpaneler på hustak men bara 3,8 procent från solparker.

Vad har det för betydelse

Fri energi, alltså solenergi, vindkraft och batterilagring, är på väg att ta över världen. Nästan all elektricitet kommer produceras av dessa teknologier och det förändrar villkoren för närapå allt i våra samhällen. Dessutom sker det enormt fort. Om tio år är detta allas verklighet, utgångspunkten för våra transporter, ljus och värme hemma och på jobbet, relationer mellan länder, radikalt minskade utsläpp globalt och en krasch för den fossila industrin och alla associerade industrier som inte klarar av att växla upp.

Källor

1 kommentar

Lägg till din

Ja, vintern fick till slut ett fint avslut. Annars har vintern varit rejält sunkig i SA med lite rejält vind och sol. Detsamma gäller NSW och Victoria. Upp i norr, i Queensland har de dock haft bra med vind. För att nå närmare 100 % året runt behöver nätet förstärkas, vilket nu är på gång. Det blåste sällan mycket överallt samtidigt, likaså är det sällan vindstilla överallt vid samma tillfälle.
I David Osmonds simulering (för vad som går att göra med en rimlig utbyggnad*) ligger de efter 156 veckor på ett snitt 98.4%, vilket jag tycket är imponerande.

* Ungefär vad Tyskland har idag installerad sol och vind, och dubbelt California vad gäller batteri.

(Vad sägs om disqus här istället?)

Lämna ett svar