Europas första batteripass i Volvo EX90

Dela inlägget

Vad händer

Volvo EX90 SUV är den första bilen i världen som har ett batteripass med uppgifter om bilens och batteriets råmaterial, komponenter, återvunna material och koldioxidavtryck.

Kontext

Från 2027 är det europeisk lag att batterier ska inkludera ett pass med information om kapacitet, materialsammansättning o dylikt.

Volvo är först i världen med att förse en elbil med ett batteripass. Volvo EX90 har en QR- kod på förardörrens insida som ger föraren tillgång till batteripasset. Volvo avser att tillhandahålla batteripass för alla sina elbilar.

Batteripasset är också ett intyg som ska säkerställa det etiska ursprunget på materialen. Mineraler som kobolt, grafit, litium, glimmer och nickel kan komma att dokumenteras. Olika nivåer av information ska göras tillgänglig beroende på om det är konsumeter eller tillsynsmyndigheter som efterfrågar den.

Allt om Elbil: Volvo först med batteripass till elbilar

Batterimaterial som kobolt och nickel granskas hårt av industrin för att kunna garantera att de produceras med etiska och ekologiska metoder.

Vad har det för betydelse

“The main driver is to effectively shine a light into the deeper parts of a supply chain that were previously pretty opaque,” Johnson-Poensgen said of the system, which uses blockchain technology to create a digital ledger.

IEEE Spectrum: Volvo’s Battery Passport Traces the Supply Chain

Batteripasset ska kunna nyttjas av konsumenter på en andrahandsmarknad för att säkerställa batteriets prestanda över tid.

Källor

Lämna ett svar