Batteridrivna laddstationer balanserar elnätet

Dela inlägget

Vad händer

Laddoperatören Recharge utvidgar sina laddstationer till batterilager som kan balansera elnätet.

Kontext

Recharge har mer än 550 snabbladdare fördelade på 150 platser i Sverige och företagets mål är att stationerna ska bidra med elektricitet till platser med kapacitetsbrist och tillhandahålla flextjänster till lokala elnätbolag.

– Vi ska inte bara vara en laddoperatör. Vi vill göra våra laddstationer till batteridrivna kraftverk. Genom att göra detta uppfyller vi vår ambition att ta samhällsansvar, säger Håkon Vist, vd på Recharge.

Tidningen Energi: Recharges laddstationer ska bli ”batteridrivna kraftverk”

Recharge samarbetar med företaget Sparkion som levererar energihanteringstjänster till Recharges laddstationer.

Fler har tänkt samma tanke

Varuhuset Gekås i Ullared tänker också bidra till att stabilisera elnätet men med energi från varuhusets ventilationsanläggningar. För företaget är det en extra intäktskälla från en investering de redan gjort.

Gekås har valt att bli så kallad flexleverantör till Bixia. Det innebär att Gekås står redo att dra ner sin effekt under kortare stunder för att hjälpa till att få ett elnät i balans i Sverige. Precis som övriga flexleverantörer får de betalt för att stå redo att agera, oavsett om de behöver agera eller inte. Bixia bidrar med budgivning och prissättning av tillgänglig kapacitet.

Energi & Miljö: Shoppingparadiset i Ullared ”lånar ut” energi

Vad har det för betydelse

Elektricitet är flexibelt och formbart. Att använda laddstationer för flera syften är självklart när tanken kläckts och tekniken anpassats. Människor lär sig om batterisamhällets egenskaper och förutsättningar och därefter löser vi problem och finjusterar energiverktyg till våra ändamål.

En exempel på följd av Recharges satsning är att operatörer kommer kunna installera solpaneler vid laddstationerna. Solenergin kan ladda bilar eller lagras i batterier vid laddstationerna för senare användning.

Källor

Lämna ett svar