Vad händer
Kontext
SSAB beslutade i april att investera över 52 miljarder kronor i ett nytt fossilfritt stålverk i Luleå. Stålverket kommer ha kapacitet att producera 2,5 miljoner ton stål per år. Råmaterialet till ståltillverkningen blir en kombination av återvunnet stålskrot och fossilfri järnsvamp från HYBRIT i Gällivare.
Enligt EU- kommissionen ligger SSAB:s satsning i linje med EU:s klimatmål om klimatneutralitet till 2050.
Huvudsyften med satsningen är att bidra till Europas Green Deal och Green Deal Industrial Plan samtidigt som man minskar beroendet av fossila bränslen från Ryssland.
EUs Green Deal Industrial Plan utformades för att unionen ska behålla frontplatsen i den globala kraftmätningen om grön teknologi.
Vad har det för betydelse
SSABs stålverk i Luleå genererar mer koldioxidutsläpp än någon annan enskild källa i Sverige. Men företaget har långt gångna planer på att ersätta koldriften med elektricitet. 2028 minskar Sveriges utsläpp med 7 procent när kolkraftverket i Luleå växlar upp
Grow Sverige: Cementa, Preem, LKAB och ST1 är Sveriges värsta utsläppare
SSABs planer realiseras i hög takt och EUs beslut är en säkerhet för satsningen som också ökar tempot för uppväxlingen till fri energi.
Källor
- SVT: Miljardstöd till SSAB:s satsning på fossilfritt stål
- Reuters: EU approves $139 mln of Swedish aid to help steelmaker SSAB decarbonise
- Hybrit
- Grow Sverige: Cementa, Preem, LKAB och ST1 är Sveriges värsta utsläppare
- Bildkälla: Demonstration av elektrisk smältning i ljusbågsugn
- Bildkälla: HYBRIT electrolysers for production of fossil free hydrogen
1 kommentar
Lägg till dinAtt producera vätgas kostar mycket elenergi. Det forskas mycket på en mer effektiv metod. Man kan ju hoppas att den lösningen snart är framme. För 30 år sedan ökade vi vår elförbrukning mycket pga att många villor blev eluppvärmda, men sedan har det stått stilla i vår elförbrukning pga energieffektiviseringarna. Man kan ju hoppas denna energieffektivisering kommer igång snabbare.