Gratis elektricitet har blivit vanligare

Dela inlägget

Vad händer

Elpriserna i Europa sjunker allt oftare till noll eller till och med negativa nivåer när produktionen av vindkraft och solenergi ökar.

Kontext

När tillgången på fri energi överstiger efterfrågan skapas ibland ett överskott som pressar ner grossistpriser. Denna nya prisdynamik förändrar hur elektricitet används och distribueras i många regioner, och väntas bli vanligare både i Europa och USA.

Under 2024 har elpriser i hela Europa sjunkit till noll eller lägre under 6 procent av årets timmar, en kraftig ökning jämfört med tidigare år.

Gratis elektricitet

Procent av årets timmar
20246,0
20232,2
20220,3

I vissa länder med stor kapacitet av fri energi, som Finland, Nederländerna och Spanien, var denna andel ännu högre. Ökningen beror på en kraftig expansion av solenergi och vindkraft, vars produktionskostnader är extremt låga. När dessa energikällor täcker merparten av elbehovet i en region, faller marknadspriserna dramatiskt.

Det är vanligt att elnät blir överbelastade av överskottsproduktion eftersom producenter av vindkraft och solenergi fortsätter att leverera elektricitet till elnätet även när efterfrågan är låg. Statliga subventioner är en anledning till att producenter inte har något incitament att minska produktionen, vilket leder till negativa elpriser under vissa timmar. I Spanien och Finland har elpriserna varit negativa under 11-12 procent av årets timmar.

Vad har det för betydelse

Denna förändring av elpriserna påverkar både hushåll och industrier. I länder där realtidsprissättning är tillåten kan konsumenter dra nytta av låga eller negativa priser genom att exempelvis ladda elbilar eller använda elintensiva apparater när priset är lägre. I många länder är dock sådana prissättningsmodeller fortfarande begränsade, men intresset för att implementera dem växer.

Industrin har anpassat sig snabbt. Företag som Linde och Trimet bygger produktionsanläggningar som kan anpassa sin elanvändning efter priserna, vilket effektiviserar deras verksamhet och minskar kostnaderna. Den här utvecklingen visar hur ökningen av fri energi inte bara förändrar energimarknaderna, utan också skapar nya affärsmodeller och möjligheter att sänka kostnaderna.

Källor

Lämna ett svar