Vi byter system

Dela inlägget

När jag var liten fanns en sorts väderkvarn på landet. Den byggdes nere vid vattenbrynet i början av 1900- talet och användes för att pumpa sjövatten upp till ett vattentorn i betong. Från tornet går ett rör som leder vatten ner till ett trädgårdsland med en massa rör, ett bevattningssystem. Det var en tidig version av det energisystem du och jag kommer få tillgång till de kommande decennierna.

På tjugofem år har solenergin växlat upp från noll till 5,5 procent av världens elproduktion. Vindkraften står nu för 7,8 procent av elproduktionen.

Batterilagringen vid solparker, bostadsområden och i enskilda hushåll växte med 150 procent 2023 och hade vid årsskiftet en global kapacitet på 56 gigawatt.

Elproduktion i världen

Ember: Electricity Data Explorer

Den industrialiserade världen har levt i 150 år med centraliserade hierarkiska energisystem. Vi har fått vår värme och elektricitet från stora kolkraftverk, olje- och gaspannor och ett femtiotal jättelika vattenkraftverk. I Sverige har vi ett välunderhållet nationellt elnät som kopplade ihop dessa kraftjättar med stål- och massaindustrier, och vidare ut till kommuner och hushåll.

Världen byter ut centraliserade kraftsystem mot distribuerade energinätverk.

Med fri energi, alltså solenergi, vindkraft och batterilagring rör sig samhället bort från centraliserad kol, olja och gas.

Bostadskvarter producerar sin egen elektricitet och lagrar i gemensamma batterilager. Att dela är det självklara, delning ger säkerhet, lägre priser och förutsägbarhet.

Med ett batterilager i varje hushåll, i kvarter, skolor och butiker blir det logiskt att samla in elektricitet från de källor vi har runtomkring oss. Solljus, vindpustar, vågskvalp, vattnet som rinner genom kvarterets avloppsrör, ja alla rörelser som kan omvandlas till elektricitet blir de droppar som fyller våra lager.

Till skillnad från centraliserad kraft, som ägs av kommersiella jättar, fördelar distribuerad elektricitet makten till många små aktörer, till dig och mig. Batterier är småskaliga vattentorn och solpaneler är våra väderkvarnar. Vi bygger ett nytt system och tar tillbaka makten över energin.

Källor

Lämna ett svar