Jag startade Grow för drygt två år sedan för att bidra till miljörörelsens handlingskraft. Idén är att fokusera blicken mot ett par konkreta lösningar som kan utföras på alla nivåer, i hushållet, kvarteret, fotbollsklubben, kommunen, regionen, landet, världsdelen och över hela planeten.
Vägen framåt för klimatet är investeringar i
- solenergi
- vindkraft
- batterilagring
Varje solpanel som sätts igång, varje vindturbin som börjar snurra och varje batterilager som portionerar ut elektricitet på natten innebär minskad användning av kol, olja och gas.
Är det möjligt
Kapacitet
Sverige har redan byggt upp en kapacitet att producera solenergi, vindkraft och batterier som räcker för landets behov.
I slutet av året hade vi råvaror, kunniga montörer och leverantörskedjor som täckte behovet då. Därefter fortsatte vi bygga ut produktionskapaciteten.
När samhället byggt en anläggning för solpaneler, utbildat en grupp montörer och etablerat processer för att ansluta solenergin till elnätet har kapaciteten att producera elektricitet från solljus ökat. Från att kunna leverera noll solpaneler per år till tusen. När vi bygger ytterligare en anläggning ökar den kapaciteten ytterligare. Från tusen solpaneler per år till tvåtusen. Och så vidare.
Vi kan alltså bygga fler solpaneler, inte bara i år utan varje år efter det. Kapaciteten byggs ut och ackumuleras.
Den mängd solpaneler som skulle ha tagit nio år att producera med kapaciteten vi hade år ett tar bara ett halvår fem år senare. Vi kan producera mer på kortare tid.
Grow Sverige: Varför uppväxlingen till solenergi, vindkraft och batterilagring kommer accelerera
Vindkraft
Vindkraften kan i teorin stå för all vår elproduktion.
Svensk Vindenergi prognos pekar på att vindkraften kan producera 55 terawattimmar (TWh) år 2026 och då stå för ca 28 procent av Sveriges elproduktion. Utbyggnaden av ny vindkraftsproduktionen efter år 2026 är dock beroende av att Sverige har ett fortsatt attraktivt investeringsklimat.
I denna kvartalsrapport finns en fördjupning av läget för havsbaserad vindkraft i Sverige. Den visar att det idag finns drygt 440 TWh havsbaserad vindkraft under utveckling i svenska vatten, varav drygt 190 TWh ansöker om tillstånd.
Svensk vindenergi: År 2023 starkt vindkraftsavslut
Om inte havsbaserad vindkraft faller människor i smaken kanske motorvägar, industriområden, hamnar och andra exploaterade platser kan stå för en del av elproduktionen.
Solenergi
Solenergin har närapå dubblerats i omfattning per år de senaste fem åren.
Vi har kapacitet att öka solenergin lika mycket som 2023 och kommer bygga ut den kapaciteten i år. Priset på solenergi fortsätter sjunka.
Batterilagring
Den globala kapaciteten att producera batterier ökar snabbare än någon annan teknologi. Världen har idag fler än 120 gigafactories som tillsammans producerar 8,4 terawattimmar lagringskapacitet varje år. Priset på batterier fortsätter falla. Sverige har redan flera batterifabriker och vi bygger fler.
Och vad betyder det
Vägen framåt är för en gångs skull klar. Fler solpaneler, vindturbiner och batterier.
Du och jag kan bidra till att lösa klimatkrisen genom att investera i dessa teknologier, i fackklubben, i bandylaget, på skolan, i företaget och i bostadsrättsföreningen. Nu kör vi!