2022 minskade Sveriges utsläpp med 5%

Dela inlägget

Vad händer

Sveriges utsläpp minskade med fem procent 2022 enligt färsk statistik från Naturvårdsverket.

Kontext

Naturvårdsverket rapporterar territoriella utsläpp, alltså det som skett i Sverige, till skillnad från SCB som även tar med sånt som utlandsflyg.

Totalt minskade Sveriges utsläpp från 2021 till 2022 med 2,5 miljoner ton vilket motsvarar fem procents minskning. Förändringstakten ökar, från ungefär två procent per år till fem det senaste året.

Källa: Naturvårdsverket

I Sverige står något förenklat industrin och transporterna för varsin tredjedel av utsläppen. Resterande tredjedel kommer bland annat från jordbruket, el och fjärrvärme och arbetsmaskiner. År 2022 skedde den största förändringen inom inrikes transporter som minskade med 10 procent. 

Naturvårdsverket: Sveriges klimatutsläpp minskade med fem procent under 2022

Vad har det för betydelse

Naturvårdsverket prognosticerar att utsläppen kan komma att öka då inblandningen av biodrivmedel i transporter minskar. Grow iakttar även en annan utveckling, kostnadskurvan för batterilagring, som visar hur kostnaden för att tillverka batterier förändras och som har stor inverkan på bilförsäljningen.

Min prognos är att elbilsförsäljningen kommer fortsätta sitt korståg och att försäljningen av nya elbilar kommer fortsätta öka. Bedömningen utgår ifrån en faktor, att kostnadskurvan för elbilar/ batterier kommer fortsätta nedåt. Batteriutvecklingen är global och batteripriset påverkas väldigt lite av lokala faktorer som bonusar och konjunktur.
Grow Sverige: Kommer elbilsförsäljningen sjunka 2024?

om elbilar redan säljer mer än andra biltyper och andelen fortsätter att öka samtidigt som priserna fortsätter att sjunka. Vem kommer köra bilar med biodrivmedel om fem år när elbilar kostar hälften så mycket som andra bilar och där elektriciteten kostar en femtedel av andra bränslen?
Grow Sverige: Kostnadskurvan för elbilar inte en del av Trafikverkets analys

Ökningen av elbilar är viktig inte bara för att minska bilarnas utsläpp utan även för att få ner priset på batterier som möjliggör mer solenergi och vindkraft.

Sveriges utsläpp minskar fortfarande för långsamt men takten ökar och det hänger ihop med den accelererande elektrifieringen av transporter och industri. Metoden för att eliminera över 75% av våra utsläpp är att byta kol, olja och gas till solenergi, vindkraft och batterilagring. Fortsätt sprida ordet om detta så växlar vi upp ännu snabbare!

I nyheterna

Lämna ett svar