Fossila bränslen låser människor i beroende. Solenergi, vindkraft och batterilagring gör människor friare.

Dela inlägget

Fossilindustrin anfaller konstant. Med känsloargument. Och miljörörelsen försvarar sig. Reagerar. Svarar med fakta.

Men vi i miljörörelsen kan forma debatten och samhället. Förutsättningen är att vi slutar nappa på fossilindustrins beten och istället tar upp våra egna frågor och perspektiv.

Energi är en frihetsfråga

Vi i miljörörelsen vill att debatten huvudsakligen utgörs av den fria energins styrkor samt beroendet som fossila bränslen orsakar.

Då ser människor hur mycket bättre världen blir när vi byter kol, olja och gas mot solenergi, vindkraft och batterilagring. Oljebolagen tvingas reagera på våra idéer och försvara sig på områden där de är svaga. Då spelar vi anfallsspel och har bättre chans att göra mål.

Undvik fossilindustrins idéer och mantran

Vi i miljörörelsen ägnar oss åt fel saker. Vi spelar fotboll med fossilindustrin och kommer aldrig över mittlinjen. Vi reagerar på deras spel och fastnar i försvarsposition. De ser till att bollen alltid befinner sig i närheten av vårt mål. De anfaller konstant!

Fossilindustrin anfaller genom att se till att journalister och allmänhet ägnar sig åt fel frågor. Istället för att kritisera den värsta synden på hundra år, klimatkrisen, ägnar vi tid och energi åt fel saker.

Fokus på rätt saker

Vi formar debatten genom att ta upp våra frågor och våra perspektiv och slutar upprepa fossilindustrins manipulativa propaganda.

Lämna ett svar